Szállás Mosonmagyaróvár, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Mosonmagyaróvárról röviden

Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál, az osztrák és a szlovák határtól 15 km-re fekszik. Már a római korban őrhely a limes mentén Ad Flexum néven, a honfoglalás után ispánsági központ, később megyeszékhely.

A város meghatározó turisztikai vonzereje a termálfürdő, gyógyvizét mozgásszervi, idült gyulladásos, gyomor- és bélbetegségek gyógyítására alkalmazzák, Európa öt, legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik. A Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont rendkívül izgalmas, élményékkel teli kiállításai játékra és egyben ismeretszerzésre csábítják a kicsiket és nagyokat egyaránt. 

A várárkot átívelő téglahídon át jutunk a várkapuhoz, melyben gótikus ülőfülkék, falán római kori sírkőfeliratok, és emléktáblák láthatók. A vár bejárata mellett látható az Ny-Magyarországi Egyetem fennállásának 185. évfordulója alkalmábó felavatott mellszobor, mely az intézmény jogelődjének alapítóját, Albert Kázmér herceget ábrázolja. A belső várudvarban látható Nikolaus Lenau költő mellszobra és emlékpadja, aki 1822-23-ban az akadémia diákja volt. A vár épületében intézménytörténeti múzeum látogatható. A vár épülete előtt I. és II. világháborús, valamint 1956-os emlékművek láthatók. Az egyetem mellett található az 1713-as pestis járvány emlékére épített lucsonyi Anna-kápolna.

A Malom-ági Lajta fölé épült a hajdani uradalmi malom, mely 1648-tól működött egészen az 1980-as évekig. A Deák téren áll Nepomuki Szent János szobor, városunk egyik jelentős barokk emléke.  A térnek a várral szembe néző olalán áll a Habsburg ház, a főhercegek valamikori beszállóháza. A leghosszabb ideig a kastélyban lakó Habsburg Frigyes főherceg padon ülő szobrát a Magyar utca torkolatánál helyezték el. 

A város sétálóutcáján, a Magyar utcán érünk el a neogót evangélikus templomhoz, melynek közvetlen közelében állították fel 2004. júniusában a "Trianon-keresztet". A templommal átellenben áll az "Európa-kő" szobor, melyet a város Magyarország Európai Uniós taggá válásának előestéjén lepleztek le.
A Régi Vámház téren kialakított zászlópark és a városi kórház mellett található a Hansági Múzeum, mely a város és környéke történetét bemutató állandó kiállításnak ad otthont.
Az ipartelepen, a Gyásztéren kopjafák sora vezet az 1956-os forradalom emlékművéhez. A háromalakos, megrázó kompozíció Riegler Tibor alkotása.

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben